Autor slika teme: Igniel

Prijavi zloupotrebu

Sumersko Pismo

Objavi komentar

Feničko ili glasu alfabetsko ili slovno. Pisalo se na kamenu a po obliku je bilo slikovno slino hijeroglifima.


Sumersko Klinasto Pismo Code Alphabet Ecriture Cuneiforme Sumerien

Prvotno je sumersko pismo bilo piktografsko i ideogramsko te imalo je više od 2000 znakova.

Sumersko pismo. Sumersko pismo - CORE Reader. Fonografska se pisma kojima se struktura poklapa sa strukturom govornoga jezika dijele prema tomu odnose li se pismovni znakovi uglavnom prema riječi logografsko pismo npr. U opštem značenju jezik je urođena predodređenost ljudskog bića i sposobnost izražavanja i društvenog komuniciranja pomoću artikulisanog sistema verbalnih znakova bez koje bi mentalni život i proces mišljenja bili nezamislivi.

Najprije ono je bilo jedan oblik slikovnoga pisma a zatim bez prekida postaje pismom koje je označeno kao prijelazno. Sumerski ideogrami iz razdoblja 3500. Kasnije kamen biva zamenjen č.

Jezik govor i pismo Jezik govor i pismo. Kada su ih pokorili Asirci za centar su odabrali Vavilon odatle naziv sumersko-vavilonska književnost. Poslednji u nizu mnogih naroda koji su se koristili sumerskim pismom bili su Persijanci.

Sumersko pismo nastalo je u drugoj polovini IV milenijuna pre n. Kinesko riječi ili slogu logosilabičko npr. Ked tento národ prišiel z centrálnej Ázie nieje jasné.

Bili su veoma napredna kultura i stvorili su klinasto pismo - najstarije pismo na svetu. Dok su se zbivale te promjene pismo se mijenjalo i u svom vanjskom obliku. Sumersko pismo sastojalo se od stiliziranih crteža objekata koje prikazuju.

Ne postoji pouzdan opis sumerske fonologije jer nema izvornih govornika. Sumersko - vavilonska književnost Sumerci su narod koji je naseljavao teritoriju Mesopotamije danas Irak. Na početku u IV tis.

Klinastim pismom napisani tekstovi ispunjavali su zidove kraljevskih palata u monumentalnom. Sumersko slogu silabičko npr. Zbog toga se ponekad nazivaju i logosilabičkim.

Klinasto pismo Klinovo pismo ili klinopis je jedan od najranijih pisamaStvorili su ga Sumerani u kasnom 4. E kao sustav piktogramaVremenom piktogrami su pojednostavljeni i postali apstraktnima. Asirci i Vavilonci prihvatili su sumersko pismo i ono je danas svedok njihovog vremena.

Sumersko pismo Sažetak Narod Sumera stare mesopotamijske civilizacije razvio je sistem pisanja čiji će klinasto oblikovani potezi uticati na stil pisanja u celom tom podnevlju 3000 godina pre nove ere. Postupno su se linije znakova oblikovale u manje grupe utisnutih crtica s jednim zadebljanim krajem. Problem takvog oblika pisma bio je u nemogućnosti bilježenja nekih apstraktnih pojmova kao što.

Journal article Paginated Preview. Easy fast and secure booking. Asirci i Babilonci prihvatili su sumersko pismo i ono je danas svjedok njihova vremena.

Kako takvi znakovi nalikuju na klin sumersko pismo je nazvano klinastim pismom. Text Sumersko_pismo-Minicpdf - Submitted version Download 532kB Preview. I prilagodili svom jeziku.

We are not allowed to display external PDFs yet. Oni su ga prihvatili u VI. The Sumerians an ancient Mesopotamian civilization developed a writing system whose wedge-shaped strokes would.

Klinovim pismom se pisalo po glinenim pločicama u koje su se utiskivali znakovi komadom trske stilusomOtisci su imali oblik klina po čemu je pismo i dobilo ime. Oni su ga prihvatili u VI veku pre nove ere i prilagodili svom jeziku. Hiragana i katakana nastala oko 700.

Svi ti raznovrsni sistemi pisanja koji obuhvataju logografsko alfabetsko i silabi čko pisanje postali su poznati kao klinasto pismo. Iz tog pisma razvili su se simboli koji su predstavljali slogove oko 600 simbola a pošto su ti simboli ličili na klin sumersko pismo je nazvano klinasto pismo. You will be redirected to the full text document in the repository in a few seconds if not click hereclick here.

Pisalo se zašiljenom trskom na vlažnim glinenim pločama koje su se zatim pekle i tako postajale gotovo neuništive. Godine koja se zajedničkim imenom zovu kana. U savremenom japanskom jeziku koriste se dva slogovna pisma.

Da bi postigli veću brzinu pisanja Sumerci su umjesto izvlačenja linija počeli upotrebljavati klinaste drvene štapiće koje su utiskivali u meku. Bežne sa používali pri zdanení sčítaní ľudu historických informáciach v astronómii a mapách. Sumersko pismo Minić Renata Sumersko pismo.

Klinastim pismom napisani tekstovi ispunjavali su zidove kraljevskih palača u monumentalnom. Kinesko sumersko i akadsko kuneifromno te majanski hijeroglifi uglavnom su po prirodi slogovna pisma premda zasnovana na logogramima. Pisalo se zašiljenom trskom na glinenim pločicama.

Posljednji u nizu mnogih naroda koji su se služili sumerskim pismom bili su Perzijanci. Pismo hovoriace uzly toptenz. Pravilno smatrati sumersko pismo potpuno ideografskim.

Uvođenjem slova za vokale prvo se. Godine prije naše ere Pošto je sumersko pismo trebalo iscrtavati u svježoj glini pisanje je bilo komplicirano i oduzimalo je mnogo vremena. Takav najstariji oblik pisma nazivan je piktografskim pismom.

New deals listed every day.


1 Protopismo Lepenskog Vira 8000 6000 G Pre Hr 2 Vincansko Pismo 5500 3200 G Pre Hr 3 Sumersko U Mesopotamiji 3100 Pr Writing Ancient Scripts Vinca


Related Posts

Objavi komentar